OCTY WINNE – NIEDOCENIANY SKARB

Lecznicze właściwości octu winnego wykorzystywane były już w starożytności. Ocet winny zawiera mnóstwo mikro i makroelementów, potas, magnez, polifenole, oraz elektrolity. Tworzy naturalną barierę ochronną w naszym żołądku, wspomagając odporność organizmu i procesy trawienia.

 

Ocet winny jest najprawdopodobniej najstarszym produktem fermentacyjnym znanym człowiekowi. Nasi przodkowie szybko odkryli, że wino kwaśnieje, a to co powstaje w wyniku tego procesu, może być bardziej zdrowe niż samo wino. Już 2000 lat p.n.e. ocet winny, był wykorzystywany do dezynfekcji ran. Hipokrates zalecał jego stosowanie w leczeniu przeziębień i kaszlu. Używano go też jako dodatku do napojów pitnych, przeczuwając jego zdrowotny charakter.

Ocet winny wykorzystywany jest w naszej kuchni najczęściej jako dodatek do marynat, sałat, oraz do konserwacji produktów. Ocet winny dodawany do żywności przedłuża jej trwałość ze względu na kwaśny odczyn. Ponadto wzmacnia jej walory smakowe oraz nadaje potrawom niepowtarzalny aromat. Choć jego zastosowanie jest powszechne, to wciąż mało doceniamy jego walory zdrowotne. Ocet winny, ma wiele cennych właściwości.

 

DZIAŁANIE OCTU WINNEGO

Ocet winny przede wszystkim reguluje prace układu trawiennego. Wiele problemów trawiennych, z których nie zdajemy sobie sprawy wynika, ze zbyt słabego zakwaszenia soków żołądkowych. Zbyt duża alkaliczność środowiska żołądkowego prowadzi do rozwoju zakażenia bakterią Helicobacter pylori, w wyniku czego dochodzi do destruktywnego rozwoju patologicznej flory bakteryjnej. Dzisiaj na temat bakterii wiemy już tak wiele, że niemądrze byłoby ignorować zakwaszające właściwości octów winnych. Ocet winny pomaga odbudować naturalną barierę ochronną w naszym żołądku. Zapewnia odpowiedni poziom kwasów, które są niezbędne dla prawidłowego procesu trawienia białek.

Ocet winny może poprawić wrażliwość na insulinę u osób z cukrzycą typu 2.

Ocet wykorzystywany jest też jako naturalny wspomagacz przy redukcji zbędnych kilogramów. Reguluje procesy trawienne, pobudza metabolizm, poprawia krążenie.

Badania przeprowadzone na otyłych dorosłych wykazały znaczną redukcję masy ciała, masy tłuszczowejtrójglicerydów, już przy dawce dziennej 15 i 30 mililitrów octu.

Od tysięcy lat, ocet wykorzystywany jest w dezynfekcji ran, leczeniu grzybicy paznokci, wszy, zapaleniach ucha. Kwas octowy – zabija szkodliwe bakterie i może zapobiegać ich namnażaniu. Ocet winny jest również środkiem konserwującym żywność, a badania pokazują, że hamuje rozwój bakterii, takich jak E. coli w żywności.

Ocet winny jest niezwykle bogaty w potas, a także w magnez. Dzięki temu posiada właściwości, które pozwalają na usunięcie z naszego organizmu nadmiernej ilości wody. Poza tym, odpowiedni poziom magnezu sprawia, że nie łapią nas skurcze mięśni, nie drgają nam powieki.

 

POZYTYWNE DZIAŁANIE OCTU WINNEGO

– zakwasza soki żołądkowe, i reguluje procesy trawienia

– Reguluje gospodarkę lipidową

– zwiększa wchłanianie magnezu i wapnia

– wzmacnia procesy regeneracji i oczyszczania organizmu

– pomaga zredukować wagę ciała, pobudza działanie enzymów trawiennych

– dobroczynne, profilaktyczne działanie na serce i naczynia

– zapobiega infekcjom dróg moczowych

– stosowany zewnętrznie, zmniejsza działanie toksyn po ukąszeniach

 

JAK POWSTAJE OCET WINNY?

Octy winne są najszlachetniejszą formą octów naturalnych. Powstają w wyniku fermentacji owoców albo soków z owoców o odpowiedniej kwasowości. Pierwszym etapem powstania octu jest fermentacja alkoholowa. W warunkach beztlenowych, zawarty w winogronach cukier ulega przekształceniu, czemu towarzyszy wytwarzanie się alkoholu. W kolejnym etapie zaszczepia się tzw. matkę octową, dzięki której alkohol zostaje przekształcony w kwas octowy. Zwykle jego ilość oscyluje wokół 2-11% napoju i zależy od stężenia fruktozy w owocach, a także czasu fermentacji. W procesie fermentowania biorą udział bakterie z rodziny Acetobacteriace. Im krótszy czas trwania fermentacji, tym ocet winny jest delikatniejszy i słodszy. Smak octu i jego siła zależą od okresu dojrzewania octu oraz zawartości cukrów. Z 200 litrowej beczki octu, powstaje zaledwie 80 litrów żywego koncentratu octowego.

Najszlachetniejsze octy winne wykonuje się bez dodatku wody, cukru i zakwaszaczy, w dębowych beczkach, w których potrafią dojrzewać nawet dwa lata. Manufakturowa produkcja octów winnych należy dzisiaj do rzadkości, wymaga długiego i starannego procesu.

Octy winne mają w swoim składzie ogromne ilości polifenoli, garbników, resweratrolu, mikro i makroelementów (szczególnie potasu!), oraz różnorodnych żywych, niezbędnych dla naszego zdrowia enzymów i fitoskładników.

 

JAK SPOŻYWAĆ OCET WINNY?

Żeby ocet winny nam służył a nie szkodził bardzo istotne jest, jak go używamy. Zaleca się, aby spożywać go przed posiłkiem, w ilości, jedna – dwie łyżki octu na szklankę wody. Wystarczy 1- 2 – 3 razy dziennie. Suplementowanie octu winnego w takiej formi,e nie tylko poprawi trawienie i zadziała wspomagająco przy dietach odchudzających, lecz także zaopatrzy nasz organizm w cenne substancje odżywcze.

Ponieważ, octu odczyn podrażnia błony śluzowe wyściełające przewód pokarmowy i może powodować takie dolegliwości, jak nadkwasota pokarmowa, zgaga, a nawet refluks czy wrzody żołądka nie zaleca się jego stosowania osobom cierpiącym na przewlekłe choroby układu pokarmowego. W tym przypadku jego stosowanie może nawet nasilić objawy choroby. Z tego powodu, zaleca się rozcieńczanie octu w większej ilości wody z ewentualnym dodatkiem miodu.

 

JAKI OCET WINNY WYBRAĆ?

Aby zaopatrzyć się w dobrej jakości ocet winny wcale nie musimy wybierać się w podróż do Francji. Możemy wykonać go we własnym domu. Wystarczy zainwestować w wino białe lub czerwone albo w świeże winogrona. Przeprowadzenie procesu fermentacji jest jednak dużo prostsze w przypadku bazy alkoholowej. Fermentacja samych owoców wymaga bowiem dużo wprawy i mogą ją przeprowadzić jedynie profesjonaliści. Należy pamiętać, że przygotowany w warunkach domowych ocet trzeba poddać pasteryzacji, ponieważ zawarte w nim bakterie z rodziny Acetobacteriace będą przekształcać cukier zawarty w napoju tak długo, dopóki nie zostaną zniszczone, a to może negatywnie wpływać na smak octu. Im dłuższa fermentacja, tym bardziej kwaśny ocet winny. Krótki proces fermentacji daje nam zaś ocet łagodny, nieco słodki.

OCET WINNY Z CZERWONEGO WINA – PRZEPIS

Składniki:

– 300 ml czerwonego wina

– słoik

– gaza i gumka recepturka

– filtr do przelania octu

Przygotowanie:
Do słoika wlewamy wino, a następnie zakrywamy jego ujście gazą lub watą, przy użyciu gumki recepturki. Słoik pozostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na ok. 5 tygodni. W tym czasie wino naturalnie skwaśnieje i powstanie kwas octowy i osad.  Gotowy ocet przelewamy do sterylnej, szklanej butelki. Możemy go przefiltrować, aby był klarowny, pozbywając się osadu.

OCET WINNY Z WINOGRON – PRZEPIS

Składniki:

– litrowy słoik zapełniony winogronami,

– 2 łyżki cukru,

– opcjonalnie pół kostki drożdży do wina.

Winogrona ugniatamy w słoju, aż do powstania jednolitej masy. Jeżeli zdecydowaliśmy się na umycie owoców, dodajemy drożdże. Jeśli nie, nie ma takie potrzeby, ponieważ winogrona posiadają drożdże na skórce. Dodajemy cukier i owijamy słoik watą, tak by dostawało się do niego powietrze. Ustawiamy słój w ciepłym i zacienionym miejscu na kilka dni. Po tym czasie powstanie wino,a  po upływie kilku dni będziemy mieli już ocet. W trakcie tego prcesu może także powstać osad, który zniknie po kilku tygodniach, lub w procesie odfiltrowania.

Ocet winny jest naturalnym produktem o niezwykle interesującym składzie i właściwościach leczniczych. Warto rozszerzyć naszą dietę o ten składnik, zwłaszcza, że można go sobie przygotować samemu, praktycznie z każdego owocu